Anadolu Tiyatro Grubu Avrupa yakasında;
2022 yılının ilk aylarında Mehmet Akif Çanakçı ve Selami Çiçek’in öğretmen arkadaşlarıyla buluşmasında önemli bir çalışma başlatıldı. Tiyatro Etkinliği…
Öğretmen ve personelin sıcak ilgisi
Birlikte çalışmaya ve Pendik İlçesinde bir etkinliğe imza atmak isteyen 12 kişilik ekip çalışmalara başlayıp istek ve gönüllüğüyle Pendik İlçe protokolüne ve misafirlere sunulan “İlk Kıvılcım Milli Marş” izleyicilerin beğenisini kazandı.
Yeni gösteri için kısa zaman
Mehmet Akif Çanakçı’ya gelen yeni teklif tüm ekibi ve oyuncuları heyecanlandırdı, hazırlıklar başladı, çok değil birkaç hazırlık çalışmasıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kültür Bölümünün teklifiyle Avrupa yakasında oynamak üzere ekibe yeni katılan arkadaşlarımızla start verildi.
Mart ayı yerine Aralık ayında sunum
Grubun atom karıncası Derya Gün öğretmenimizin, asker oyuncuları çalıştırması, koreografı hazırlaması, oyunun içinde farklı rolleri başarıyla yürütmesi, ekibe heyecan katması Anadolu Tiyatro Grubunun ekip ruhunu ayakta tuttu.
Şerife Bacı rolüyle sahneye çıktığında seyirciyi savaş alanına götüren, bir annenin Kurtuluş mücadelesinde evladını ve cephaneyi kurtarma yürekliliğini Şenay Bilir’den heyecanını yitirmeden izledi.
Ağıt yakılmasında ve grubun koro ekibindeki sesiyle, fedakâr annelerin savaşta nasıl yürekli olduğunu hissettiren Emine Çetin,
İlk Kıvılcım’ın İzmir’de nasıl? başladığını, İzmir’de Yurtseverlerin hangi heyecanla başladığını anlatan tasviri ve koroda ses tonlarıyla seyirciye profesyoneller bunlar dedirten Sema Bolat ve Esra Çifcibaşı rollerinin hakkını verdiler.
Halkın hangi heyecanı yaşadığını, meydanlarda cesaretle toplanıldığını, savaş meydanına gençlerin hangi cesaretle, yaşlıların nasıl bir istekle gittiğini anlatan. İzmir’in savaş öncesi güzelliğini, yaşanılan her tadın kimler tarafından nasıl gasp edileceğini Mehmet Akif’in dizeleriyle anlatan Selami Çiçek seyirciyi heyecanlandırdı.
İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy.
İstiklal Marşının yazılma süreci, yarışmaya müracaat edenlerin şiirlerin incelenmesi, Dergahındaki Mehmet Akif Ersoy’un ikna edilme süreci, milletvekili ve dönemin Milli Eğitim Bakanının yarışmaya gönderilen şiirlerdeki anlam yükünün yetersizliğini seyirciye sunan Güvercin Gündoğdu, Gökhan Nair ve Mehmet Akif Çanakçı duruşlarıyla, Mehmet Akif Ersoy rolünü, heyecanıyla, mimikleri, duruşu oyunu yaşarcasına oynayan Fevzi Türkmen üstün başarı gösterdiler.
Seyircilerin arasında izlerken Fevzi Türkmen’in her hareketini alkışlamak isteyen salondaki izleyiciler hiç ses çıkarmadan sonuna kadar heyecanla beklediler.
Öğretmenin Gözüyle İstanbul Projesi
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, önceki yıl başlatmış olduğu ve öğretmenlerimizin yeteneklerini, gayretini başarısını İstanbul Halkına sunma ortaya çıkarma projesi kapsamında “Öğretmenin Gözüyle İstanbul Projesi” kapsamında oyunu sundu. Eyüpsultan Kültür ve Sanat Merkezinde oyunu sergileyen ekip başarı ve övgü aldı.
Oyunun yazılmasında, oyuncuların seçiminde, sahnenin dekorundan yapımından taşınmasına kadar, kareografi ve oyundaki performansıyla Mehmet Akif Çanakçı yeni programlar, yeni sahneler, yeni ilçeler de oyunun sergilenmesi için ümit verdi.
Yazan-Yöneten-Sahneleyen ve oynayan: Mehmet Akif Çanakçı,
Oyuncular: Fevzi Türkmen, Derya Gün, Emine Çetin, Esra Çifçibaşı, Gökhan Nair, Güvercin Gündoğdu, Sema Bolat, Selami Çiçek, Şenay Bilir,
Yardım ve reji ekibi: Fatma samur, İsa Soylamış, Yusuf Yılmaz, Talha Sağlam
Sizlere müzik ziyafeti sunan; Merve Arslan, Arda Yıldırım,
Kahraman askerlerimiz-öğrencilerimiz; Şaban Görgülü, İsa Çelik, Umut Karadağ, İbrahim Babayev, Bilal Akkoyun, Kağan Dilli,
Değerli takipçilerimiz-okuyucularımız; oyunun şekillenmesinde, bu ekibin oluşmasında, oyunun yazılmasında ve oynanmasında, senaristimiz, sahne dekoru ve ekibinin oluşmasında emeği olan yazarımız-öğretmenimiz Mehmet Akif Çanakçı’ya teşekkürlerimizle…
Yüksek Teknik Başöğretmen/ Eğitim ve Yaşam Koçu, Globalteacherprize 2014 aday adayı
Yorum Yap