Handan Yelkikanat; Maltepe’de eşi ile birlikte bir lise yaptıran, birçok eğitim kurumunun ihtiyacını karşılayan, köprüden, yola, çeşmeye kadar ihtiyaç olan yerlere bağışta bulunan bir iyilik meleği o…
Maltepeekspres Cengiz Doğan haberi
‘Hayat paylaştıkça güzel’ diye bir söz vardır ya hani işte onun vücut bulmuş hali Handan Yelkikanat. 2012 yılında vefat eden eşi Hayrettin Yelkikanat ile birlikte tüm yaşamları boyunca kazandıklarını hep paylaşmış onlar. Ülkenin geleceğinin eğitimde olduğu bilinciyle öncelikleri de hep eğitim olmuş. Okul yaptırmışlar, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere burs vermişler, bunun yanı sıra okulların ihtiyaçlarını karşılamışlar. Tüm bunlar Handan-Hayrettin Yelkikanat çifti için mutluluğun ve huzurun adı olmuş.
Kendilerinin çektiği büyük zorlukları bugünün gençleri çekmesin iyi eğitim alsın güzel bir gelecekleri olsun diye başlamış ilk adım. Gelin sonrasını Handan Yelkikanat’tan dinleyelim:
2.5 KURUŞLARI BİRİKTİRİRDİM
Eşim Malatyalı ben Giresunluyum, Evlendiğimizde ben 20, kocam 22 yaşındaydı. İkimizde hayata sıfırdan başladık. İkimizin de ailesinden bizlere kalan herhangi bir mal varlığı yoktu. Yeni bir yaşam için İstanbul’a geldik. Bilmediğim bir şehir ve yokluk… Mutfakta bir tahtaya çiviler çaktım. O çivilere her gün delikli 2,5 kuruş takardım. Bir gün Hayrettin eve geldi ‘ahh eğer bir 30 liram olsaydı, çok güzel bir iş teklifi aldım’ sermayeye ihtiyacı vardı yani. Gururla biriktirdiğim parayı getirdim verdim kendisine. Sirkeci’ye malzemeleri almaya gitti. Dönerken yol parası kalmadığı için Şişli’ye kadar yürüyerek gelmişti. Sonra işlerimiz bir açıldı her şey öyle başladı.
ÇOK BAŞARILI BİR MÜHENDİSTİ
Samsun’da elektrik kesilmiş, şehir karanlığa gömülmüştü. Türkiye jeneratörleri yurtdışından ithal ettiği için burada jeneratörler bozulduğunda tamir edecek birini bulmak çok zor oluyordu. İstanbul’daki profesörler de dahil olmak üzere birçok kişiye sordular ama herkes ben bu işi yapamam deyip kabul etmedi. Bir tek Hayrettin ‘ben yaparım’ dedi. Samsun’a gitti bozulan iki tane jeneratör vardı. Bir tanesini ‘tamir ederim’ dedi fakat kimseye haber vermeden ikinci jeneratörü de tamir etmişti. Dönemin valisiyle birlikte jeneratörün açılışını yaptılar. 3-5 dakika sonra tekrar şehrin bütün ışıkları gitti. Hayrettin hemen ikinci jeneratörü devreye soktu ve üç gün şehir o jeneratörle aydınlatıldı.
SİYASETTEN UZAK DURDU ÇÜNKÜ…
Kendi kazandığı paranın siyasetten kazanıldığını düşünülmesini istemediği için siyasete girmeyi hiçbir zaman kabul etmedi. Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal ’ın da yakın arkadaşıydı. Özal döneminde kabine teklifi aldıysa da o siyasete hiçbir zaman sıcak bakmadı hep işini yapmayı tercih etti.
HAYRETTİN BEY ÜLKESİNİ ÇOK SEVERDİ
Hayrettin Bey, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik mezunuydu. Hayatı boyunca en büyük amacı Türkiye’yi dışa bağımlıktan kurtarmaktı. Bu nedenle yurt dışına sürekli gider oralardaki makineleri inceler ve döndüğünde kendisi üretirdi. O burada üretilebilecek ürünler için döviz harcanmasını doğru bulmazdı.
BOĞAZ KÖPRÜSÜ’NE TELEFERİK
Hayrettin Bey’in, İstanbul’u ziyaret edecek olan turistler için bir projesi vardı. Bu proje hem turistlere Boğaz’ın muhteşem görüntüsünü izleme şansı verecek hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktı. Boğaz Köprüsü üstüne teleferik kurmak için proje hazırladı. Bunu hayata geçirebilmek için Şişli’deki yerimizi sattı. Ancak çıkartılan bir sürü engel nedeniyle bu proje hayata geçemedi. Oysa teleferiğe binen her turist 1 Dolar bile verse ülke için büyük kazanç olacaktı.
ÖĞRENİN YARDIMSEVER OLUN
Günümüz gençlerinde ‘ben bunu bilmiyorum’ sözünü kabul etmiyorum. Bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bugünün dünyasında gençlerin her şeyi merak etmelerini, araştırmalarını ve öğrenmelerini istiyorum. Merak soru getirir soru araştırmayı getirir araştırma yeni bilgiyi getirir her bilgi başarı için bir tuğladır. O nedenle gençler meraklı olsunlar, öğrensinler ve benim bugün yaptığım yardımları yarın onlar başkaları için yapsınlar. Yani hayırseverlik bayrağını devralsınlar.
HER ŞEY ÇOCUKLARIMIZ İÇİN
Maltepe’de eşimle birlikte yaptırdığımız ve ikimizin adını taşıyan Handan-Hayrettin Yelkikanat Mesleki Teknik Lisesi, başarıları ile göğsümü kabartıyor. 2009-2010 eğitim öğretim yılında öğrencilerine en çok üniversite kazandıran lise olma başarısını gösteren bu okul aynı zamanda meslek liseleri kategorisinde Türkiye’de en çok tercih edilen ilk onda yer aldı. Hayrettin Bey bu okulun inşası için o gün 2 milyon dolar harcadı, bir kuruşunu bile vergiden düşmedi. Çünkü o eğitime verilen desteğin kutsallığına çok inanıyordu. Bugün eve teknik servis çağırdığımızda bu liseden mezun olan çocuklar geliyor. Bu okuldan mezu
n olmuş çocuklarımızın dünyanın dört bir tarafından çalıştıklarını öğrenince ne kadar güzel bir şey yaptığımızı bir kez daha görüyor ve mutlu oluyorum. .Yurt yaptırdık, köy içme sularına ve köprülerine destek olup huzurevlerine destek olduk. Selanik’te Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin yenilenmesine destek olduk.
Hayrettin Bey’in bıraktığı hayırseverlik bayrağını kurduğumuz bu vakıfla taşımaya devam edeceğiz. Onun hayalleri bu vakıf aracılığıyla bir bir gerçekleşecek. Her şey gençlerimiz, ülkemiz için.
Cengiz Doğan /Maltepeekspres Gazetesi
Yorum Yap